Huhtikuun kuukausikokous 2017

HeLVIssä on päätetty aikoinaan, että erilliset koulutustilaisuudet korvataan useimmin tapahtuvilla kuukausikokouksilla.

Tämän huhtikuun kuukausikokous pidettiin 07.04.2017 Cantina Westin Anejo-kabinetissa kellarikerroksen wessojen takana.  Yritysvieraina ja illan tarjoajina olivat Ville Itkonen Itulalta ja Jussi Kummu Nibeltä.  Avustajana toimi Mikko Liljeberg Dahlilta.

Kuukausikokouksen aiheena oli Mukava energiaremontti.  Mukava energiaremontti- aiheen ovat kehittäneet yhdessä Ville Itkonen Itulalta, Jussi Kummu Nibeltä ja Mikko Liljeberg Dahlilta helpottamaan olemassa olevien pääasiassa omakotitalojen lämmityksen uusimistarvetta.

Idea on lyhykäisyydessään siinä, että Ville tekee kohteeseen lämmitystarvelaskel­man ja suunnittelee/mitoittaa rakennukseen tarvittavat kattosäteilypaneelit ja lämmitysputkiston säätölaitteineen ja Jussi määrittelee millainen ilma-vesi-lämpöpumppu tarvitaan lämmön tuottamiseen. Voidaan käyttää myös maalämpö­pumppua, mutta silloin voi tulla vastaan erilaisia  kunnan ympäristövaatimuksia. Mikon tehtäväksi jää sitten tehdä asiasta bisnestä myydessään tarvittavat laitteet Dahlilta, joka on tehnyt jälleenmyynti­sopimuksen molempien yritysten kanssa.

Kattopaneelilämmitys sopii hyvin esim. sähkölämmitysrakennuksiin ja rakennuksiin, joissa lämmityslaitteet pitäisi muutenkin uusia jossakin muodossa.  Alkuselvittelyjen jälkeen remontti on nopea.  Paneelit putkistoineen saadaan nopeasti paikalleen purkutöiden jälkeen. Paneelit kiinnitetään helposti nykyiseen kattoon ja muovi­putket voidaan johtaa jakotukilta näkyvissä tai piilossa kattorakenteissa, jolloin asennus tehdään ullakkotilasta.  Niben Ruotsissa kehitetyt ilma-vesi-lämpöpumput pystyvät tuottamaan vielä -25 asteessa +65 asteista vettä. Uusissa omakotitaloissa riittää hyvin alle +40 asteinen lämmitysvesi, jolloin lämmityslaitteen hyötysuhde paranee entisestään. Erillisillä kytkennöillä voidaan paneeleilla myös viilentää.

Yli 25 asteen pakkasia on eteläsuomessa vähän, tänä vuonna tuskin ollenkaan ja viime vuonnakin viikon verran. Yleisestikin ottaen ovat Suomen lämmitystarveluvut laskeneet viimeisten vuosien aikana koko maassa, joten enää ei tarvitse ylimitoittaa laitteita niin paljon kuin ennen.

Esitelmien aikana nautimme yksimielisesti oluella ja ranskalaisilla höystetyn Ribs-annoksen, joka runsaudellaan aiheutti ihastuksen huudahduksen.

Illan tekniikka-aihe synnytti runsaasti keskustelua, joten ilta venyi hieman yli määräajan ja jatkui vielä jossakin muualla.  Jatkopaikasta ei ole kirjallisia dokumentteja, mutta kk-illan tunnelmakuvia on esillä tässä tekstin lopussa. Illan luentomateriaali on luettavissa HeLVIn kotisivulta tämän jutun otsikon vierestä.

Kirjoitus ja kuvat Ilkka Ilomäki