tom hultPääkirjoitus 1/2019

Tervehdys HeLVI:Iäiset!

Olen yhdistyksen uusi puheenjohtaja. Hallitukseen valittiin viime syyskokouksessa erovuoroisten tilalle pari uutta nuorta opiskelijajäsentä eli ilokseni voin todeta hallituksen olevan entistäkin nuorekkaampi. Hallituksen työskentely on alkanut hyvässä hengessä ja innostuneesti. Ehkä tässä on hyvä muistuttaa, että koska puheenjohtaja on uusi ja hallitus muutenkin on uusiutunut, niin alussa varmasti virheitäkin sattuu ja kaikki ei mene aina ihan putkeen...heh...niin muistetaan tämä eikä olla liian kriittisiä. Kaikki varmasti yrittävät parhaansa.:)

Olen tosiaan 53-vuotias paljasjalkainen helsinkiläinen eli siis stadilainen. Tällä hetkellä asun noin parin sadan metrin päässä syntymäkodistani Etu-Töölössä. Ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen oli aika suorittaa kansalaisvelvollisuus Ilmavoimien teknillisellä puolella eli sotilasarvoltani olen alikersantti ja lentokoneapumekaanikko. Oppi meni sen verran hyvin perille, että kertausharjoituksiin ei ole ollut tarvetta osallistua.

Varusmiespalveluksen aikana pyrin Teknilliseen korkeakouluun eli nykyiseen Aalto yliopistoon ja pääsin myös sisään koneosastolle. Tarkoitus oli alkaa opiskella lentokoneenrakennusta mutta jotenkin vaan päädyin lukemaan LVI-suunnittelua ja energiataloutta. No... kyllähän LVI-tekniikassakin ilma liikkuu ja on propelleja. Opiskelujen aikana hakeuduin pieneen LVI-suunnittelutoimis- toon harjoittelijaksi. Pienessä suunnittelutoimistossa sai tehdä hyvin erilaisia tehtäviä ja siellä todella oppi laaja-alaisesti LVI-suunnittelua. Diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen olikin aika siirtyä isompaan suunnittelutoimistoon LVI-suunnittelun projektipäälliköksi. Noin 15 vuotta LVI- suunnittelijan tehtävissä olon jälkeen siirryin kiinteistövarainhoitoyhtiöön eli enempi tilaajan puolelle suunnittelunohjaukseen ja valvontaan. Jos suunnittelijana oppi enemmän teknistä puolta, niin uudessa tehtävässä sai oppia kiinteistökehityksestä ja kiinteistöjen arvon muodostumisesta. Sitten noin reilut kuusi vuotta sitten päädyin perustamaan oman pienen osakeyhtiön, jonka ainoa työntekijä olen. Eli nyt sitten yksityisyrittäjänä teen LVIA-suunnittelunohjausta ja -valvontaa. Ainakaan tähän mennessä en ole katunut päätöstäni.

Ainakin itselleni työ LVI-alalla on ollut monipuolista ja kiinnostavaa. Kohteita on vuosien aikana ollut asuin- ja toimistorakennuksia, oppilaitoksia, sairaaloita, tietoliiken- nelaitesaleja, tutkimuslaitoksia, myymälöitä, logistiikkarakennuksia, venäjän vientikohteita, hotelleja, huoltoasemia ja on joukossa ollut yksi teatteri ja kirkkokin. Ja vaikka on toiminut alalla jo noin 30 vuotta, niin jatkuvasti oppii uutta ja on myös opittava uutta, jotta pysyy kehityksessä mukana. Ja onneksi on ystäviä ja tuttuja alalla, joilta voi myös aina kysyä apua, jos jotain ei tiedä.

Tässä vaiheessa on myös hyvä tilaisuus kiittää HeLVIn edellistä puheenjohtajaa Isto Hietasta ansiokkaasta panoksesta yhdistyksen hyväksi.

Itseni ja HeLVIn hallituksen puolesta toivotan kaikille mukavaa ja aurinkoista kevään odotusta.

Tom Hult
puheenjohtaja

HeLVI